Já a má Lu

Já a má Lu

Místo narození: Praha

Místo nynějšího žití: Kdesi v ČR. Myslím, že Mělník, ale je to různý. :-)

Datum narození: 8.9.1985 No jo, věčnej panic, tak se smějte lidi, jen do toho. :-D

Stav: Zeptejte se mé milované Lu, mé Dívky od koní. :-))

Povaha: Jak kdy, jak kde, jak s kým. Ale prej jsem beznadějnej romantik. :-D Já, to tak... :-D

Koníčky: Vandry!!! Kytara, zpěv (muzika všeobecně), psaní textů, pes, pak práce, práce, zas jen práce a práce...

Cíle: Úspěch v práci, šťastná rodina a malinkej domek, s malou zahrádkou ale hlavně ne ve městě.

T.O. Toulavé křusky www.toulavykrusky.jex.cz

I když jste venku na vandru, máte možnost vychutnat pochoutky. A mnohdy lepší, než z domácí kuchyně. Na "sporáku" ze dřeva kamení a žhaví, se dá udělat jakýkoli pokrm. Ať už vařený, dušený a nebo pečený. Pochopitelně, že příprava takových pokrmů, potřebuje trochu trpělivosti, a příprav. Přidávám nějaké recepty, co by se vám mohli hodit, když vás přepadne hlad. Přeji vám dobrou chut!
Nejlepším podpalovačem, jak známo je březová kůra (loupat jen z padlích bříz!), nebo suché jehličí, smůla a nebo hobliny, které se dají snadno ořezat ze špalíčku, nebo větve.. Na vaření je dobré dřevo z jehičnatých stromů, nebo z topolů, vrby a lípy.
Na rožeň a pečení, se hodí zase buk, dub, javor, bříza a akát.
Pečené kuře

Nejprve vyhloubíme jámu (asi 40 - 50cm), nad kterou se bude rozdělávat oheň, aby půda byla nakypřená, rychleji se tak prohřála a lépe se nám později hloubilo. Šířku jámy, udělejte podle obsahu, který budete péct. Když jámu vyhrabete, opět jí zahrabejte ale taky aby půda byla nakypřená a rozdělejte na ní oheň. Půda pod ním, se musí rozpálit. přikládejte slabými klacíky, aby jste měli hodně žhaví. Asi po půl hodině, opatrně pdhrňte žhavý, dejte jej stranou a jámu opět vyhlubte. Kuře připravíme podle chuti.
Já ho dělám klasicky, jen ho prošpikuju, přidám cibuli, česnek, potřu lehce pikantní pomádou a balím do pečlivě omytých, mladých kopřiv a alobalu. Když není alobal, použiji víc kopřiv. Aby se hlína nedostala na maso. Kopřivy pustí vynikající chuť do masa. Kuře uložte do jámy, zahrňte asi 5-ti cm hlíny a překryjte žhavým co jste dali stranou. Rozdělejte malý ale vydatný oheň a pečte slabší hodinku. Pak kuře otočíte a pečete tu samou dobu z druhé strany.
Příprava je dlouhá, ale výsledek je vynikající. nebudete litovat. Přeji dobrou chuť.
Pečené maso

Postup je úplně stejný jako u kuřete. jen nemusíte tak moc hloubit. Maso, nejlépe bůček, nebo pěkný špalíček vepřového, či kuřecí řízky, musíte nakrájet na plátky a připravte dle chuti. Tentokrát je zapotřebí alobal, který pečlivě upravíme po dně jámy, aby nám neutekla štáva z masa. Ten vyložíme mladými kopřivami (dají tomu skvělou chuť). Pak rozložte plátku jeden vedle druhého, přikrejte opět asi 5-ti cm hlíny a pečte. Po slabší hoďce otočíme a dopečeme stejně jako u kuřete. Hodně lidí se těch kopřiv bojí,směje se, ale vždyť máte třeba i kopřivové čaje. Nebojte se toho, kopřivy se nekonzumují, jen jsou skvělím kořením a jsou zdravé! Tahle pochoutka vám jistě utkví a budete ji minimálně několikrát za vandr opakovat. Dobrou chuť!
Kuře na rožni

Kuře na rožni je náramná pochoutka. Potřebujete rožeň - syrovou větev která má uprostřed vydlici a dvě vydlicové opěrky, na kterém se bude rožeň otáčet. Připravené kuře, navlečete do středu rožně a uložíme na vydlice nad malý, ale vydatný oheň. Kuře, potírejte tukem, nebo pomádou. Myslím že příprava kuřete je zde bytečná, protože každý ví, jak se kuře připravuje. Přeji dobré chutnání. Pokud nenajdete padlý strom, tak neničte zdravé stromy lámáním větví!!! Použijte místo syrových větvý, větve máčené ve vodě!!!
Had na rožni

Né, nebojte se. Nejde o skutečného hada, ale o dobrý moučník. :-) Na asi 1/4kg mouky, dejte asi 5dkg cukru, jedno vejce, trochu droždí a soli (poměr, se může pochopitelně násobit). Zadělejte mlékem, přidejte asi 5dkg másla, a důkladně propracujte.Nechte vykynout. po vykynutí, vytvarujte těsto, do tvaru hada, naviňte na syrovou oloupanou větev (jako spirálu), usaďte do vydlic a za stálého otáčení pečte. Dejte pozor, při sundavání. Nakonec pocukrujte a máte dobrý moučník. :-) Pokud nenajdete padlý strom, tak neničte zdravé stromy lámáním větví!!! Použijte místo syrových větvý, větve máčené ve vodě!!!
Plněné brambory

Mňamina. :o)
Brambory ve slupce, tak do poloměkka uvařené, rozkrojíme napůl. Vydlábnem a naplníme čím chceme.. Mám tam rád třeba slaninu, sýr, zelí, klobásu... Prostě cokoli.. Pak spojíme, přišpendlíkujem větvičkou, nebo jestli máte párátka... :-D A dáme na rošt, nebo do žhavýho popela dodělat.
Fazole alá Ječmen

Ták, na tomhle si pokaždý rád smlsnu, takže pokud tu budou oslintaný písmenka - nedivte se. :o)
Nejdřív do kotlíku hodíme na drobno nakrájený špek, trochu ho necháme vyštavit tuk a pak tam mrsknem tak dvě, tři, na drobno nakrájený cibule. (Mám cibuly rád).
Zpěníme a přidáme něco masitýho - buřta, klobásku, maso, je-li k dispozici a posmažíme maličko dál. pak tam hoďte tak tři, čtyři konzervy fazolí v chilli. můžeme přidat brambory ale ty předvařit na vedle do skoro vařena. Čili víc, než do poloměka. Ale sytější jsou těstoviny
Přidáme majoránku, sůl, pepř, chilli papričku (dávám dvě až tři). Pokud se to zdá moc hustý, přidáme vodu a nakonec zahustíme moukou, nebo jížkou na másle. nakonec na to nahážem česnek pokrájený na kolečka, nebo dle chuti a můžeme posypat i čerstvou cibulí.
Mňamka je hotová. :o)
Moučný placky

Název nic moc, ale sytý to je a dobrý taky.
Smícháme mouku s vodou a promícháme. Můžete dát sůl a červenou papriku, nebo cukr a udělat si sladký placky. Nedělejte je moc silný jinak se nepropečou. Dělají se poměrně dlouho, ale jedna placka zasytí jeden hladovej žaludek a jako nouzovka pro konec vandru, když docházejí zásoby, je to šik. Můžete to pomatlat třeba medem, nebo čímkoliv jiným..


Ovesné placky
Úžasná mňamovka! Do mlíka asi 2dcl dáme cirka 400g ovesných vloček a necháme je tam tak hoďku topit až zbobtnaj.
Mezitím si vedle připravíme:
dvě na drobno pokrájený cibule, 4 stroužky česneku - podle chuti, půl lžičky pepře ať se vzepře, 3 vejce, 1 lžičku majoránky a trochu od voka 150G mouky. Já si to odvažuju doma - pro lepší přehled..
Vyštavíme tuk ze špeku nebo máme li jiný tak asi tak dvě lžíce do kotlíku. Do toho přidáme koření a zeleninu a promícháme. Když vločky lapaj po dechu trochu vymačkáme mlíko a všechno pořádně promícháme. Mělo by vzniknout těsto podobné bramborákovýmu. A smažíme jako bramboráky.. Můžete na placky hodit prakticky cokoliv - výborný jsou jako tatarák. ale třeba i jen s fazolema, zelím... Čímkoli. Je to na vandr trochu náročnější ale za to vynikající pochutina!!! :o)) Br chuť!
Máte svůj zajímavý recept, o kterém by jste se chtěli podělit s ostatními? Písněte na diskuzi o vaření. :o)

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (422 | 89%)


www.kov.huu.cz
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one