Já a má Lu

Já a má Lu

Místo narození: Praha

Místo nynějšího žití: Kdesi v ČR. Myslím, že Mělník, ale je to různý. :-)

Datum narození: 8.9.1985 No jo, věčnej panic, tak se smějte lidi, jen do toho. :-D

Stav: Zeptejte se mé milované Lu, mé Dívky od koní. :-))

Povaha: Jak kdy, jak kde, jak s kým. Ale prej jsem beznadějnej romantik. :-D Já, to tak... :-D

Koníčky: Vandry!!! Kytara, zpěv (muzika všeobecně), psaní textů, pes, pak práce, práce, zas jen práce a práce...

Cíle: Úspěch v práci, šťastná rodina a malinkej domek, s malou zahrádkou ale hlavně ne ve městě.

T.O. Toulavé křusky www.toulavykrusky.jex.cz

Popis

Vždycky sem měl rád orly. Nevím proč, ale dalo by se říct, že tyto dravce, mám ze všech zvířat nejraději.
V dnešní přírodě, však jen zřídka kdy, zahlédneme, jak se prolétá, po svém teritoriu, shání potravu, nebo jen tak krouží. Tito dravci, mohou dosáhnout délkou těla 80-90cm a rozpětí křídel, mohou mít až 220cm. Při těchto rozměrech se jejich váha může pohybovat okolo 2,8 - 4.5kg. Orel skalní, vyniká dlouhým ocasem a silnýmy drápy, zobákem a ropětím křídel. Liší se různými zbarveními, několika poddruhů. Samice jsou pochopitelně jako u většiny jiných druhů, výrazně větší, než samci. Spatřit orla skalního, můžeme v hornatých oblastech, polopouštích, loukách a polích. Orel skalní, je částečně tažný a u nás jej můžeme vidět zhruba od ledna, do května, když odlétá na svá hnízdiště.

Vydáváme se na lov

Při lovu, se drží ve veliké výšce, přičemž svým neuvěřitelně bystrým zrakem, monitoruje terén pod ním. Když najde kořist, začne pomalu slétávat níž po té uchopí do svých silných spárů a odnese na vyvýšená místa, kde ji rozporcuje svým silným zobákem na malé kousky a které pozře. Velice často, loví v párech, ve skvělé spolupráci. Jejich nejčastější kořistí, se stávají myši, svišti, lišky, zajíci nebo dokonce malý jeleni. Přes zimu se pak přiživuje mršinami.

Hnízdění a rozmnožování

Na stromech, nebo skalách, si buduje hnízdo, ke kterému se vrací každým rokem, kdy jej pokaždé zvětší. Jejich hnízda, bývají až dva metry široké a metr vysoké. Hnízda staví ze silných větví a vystýlá je rostlinami, nebo trávou.
Hnízda na stromech, slouží (až na období, kdy orli hnízdí) jako útočiště hned několika malým ptákům a savcům jako úkryt. Po letech, se ošem pod masivní tíhou větví propadá. Hnízdí od června do září, které často mění, podle lokalit.
Samice naklade 2 bílá vejce, na kterých sedí přibližně 45dní. Mláďata, se líhnou čistě bílá a postupně jim přibývá černé skvrnění. Létat a shnánět potravu, se učí po 50-ti dnech života. Obvyklé je, že přežije pouze jedno silnější mládě, které slabší nepustí k potravě, nebo ho vystrčí ven z hnízda. Nejvyšší úmrtnost mláďat, je jeden týden po vylíhnutí. Jednoho měsíce života, se dožije poměrně malé množství. Ve volné přírodě, se dožívají věku až 26-ti let.

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (422 | 89%)


www.kov.huu.cz
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one